schoonmaakbedrijf-c-maxi

Belgen hamsteren ineens massaal dit schoonmaakproduct in Nederland

Er is een run ontstaan op de ontvetter van het merk Dasty, dat alleen bij Wibra te koop is. Belgen slaan het schoonmaakmiddel massaal in Nederland in, nu alle Wibra-filialen in België gesloten zijn. Wat maakt het product zo populair? Vorige week was de ontvetter in de Wibra-vestiging in Baarle-Nassau helemaal uitverkocht. “We kregen donderdag een vracht binnen, zaterdag was die helemaal op”, vertelt medewerker Cindy Brosens aan EditieNL.

Stormloop

Sinds de Wibra-filialen in België gesloten zijn vanwege het faillissement, ziet Brosens een stormloop in de winkel. “Mensen verwachten ook dat het straks niet meer te verkrijgen is, dus ze komen extra vroeg zodra er een nieuwe voorraad is.”

Veertien winkels in de grensregio zijn vandaag extra bevoorraad. “We hebben er nu genoeg in het magazijn. Dus de mensen kunnen weer komen”, zegt Brosens. Overigens is onlangs bekend geworden dat 36 van de 81 winkels in België een doorstart krijgen.

Remco Janssen begrijpt de liefde voor het schoonmaakmiddel als geen ander en schreef zelfs een blog over het product. “Als je iets wil ontvetten, is Dasty het enige middel wat goed werkt”, vertelt hij aan EditieNL. “Het is niet alleen bij huisvrouwen populair; ook motorrijders gebruiken het bijvoorbeeld voor kettingen. En zeilers zijn er gek op.”

Kracht

De kracht van het product? “Het is een heel simpel middel. Als je een ander product gebruikt, dan heb je een hele bus nodig. Maar bij Dasty heb je aan een paar spuitjes genoeg.”

Zelf maakt hij er dan ook graag gebruik van. “Ik gebruik het voor mijn fornuis en afzuigkap. En ik moest een tijdje terug een hele vieze combimagnetron schoonmaken, die nog nooit was schoongemaakt. Met een ander middel was het nooit gelukt, maar met een uurtje schrobben met Dasty was-ie schoon.”

Wat zegt de chemicus?

“Het is een interessant middel”, vindt chemicus Krijn de Jong van de Universiteit Utrecht.  “Als je vroeger iets wilde ontvetten, pakte je terpentine. Dat ontvet geweldig, maar je handen stinken achteraf. Allesreinigers, ontvetten daarentegen weer niet zo goed.”

Dasty is eigenlijk een mix tussen een ontvetter en een schoonmaakmiddel. “Het product bevat kaliumfosfaat. Dat verwijdert kalk én het ontvet.”