Alles wat je wilt weten over het Coronavirus

In korte tijd zijn we meer te weten gekomen over het Coronavirus dan ons lief is. Waar het eind vorig jaar nog een vage infectie in het verre China leek, interessant maar verre van bedreigend, begon het enkele maanden geleden aan zijn opmars in Europa. Met als gevolg een nagenoeg wereldwijde lockdown, waarbij men aan huis gebonden werd en het
dagelijks leven tot stilstand kwam.

Toch zijn er ongetwijfeld nog vragen over dit virus. Wat is het? Waar komt het vandaan? En, de belangrijkste vraag die ons allen bezighoudt: hoe komen we er vanaf?

Hoe is het Coronavirus ontstaan?
Het Coronavirus, oftewel COVID-19, is een zeer besmettelijk virus dat overgedragen is van dier op mens. Alhoewel het nog onduidelijk is welk dier precies verantwoordelijk is geweest voor de overdracht, vermoeden veel wetenschappers dat het vleermuizen waren. Als ‘ground zero’ wordt er vaak gewezen naar een zogenaamde ‘wet market’ in het Chinese stadje Wuhan.

Op deze ‘wet markets’ worden wilde dieren verhandeld, waaronder jonge wolven, beren, slangen, vleermuizen, en nog veel meer. Coronavirussen, ook verantwoordelijk voor de ‘normale’ verkoudheid, komen vaak voor onder dieren en zijn relatief onschuldig. Het probleem is alleen dat sommige van die virussen op andere dieren overspringen. Of op
mensen. Dan kunnen ze ineens een stuk gevaarlijker worden, omdat ons immuunsysteem er niet goed mee om kan gaan.

In het geval van COVID-19 is de ziekte vermoedelijk van een vleermuis overgesprongen op een pangolin, een schaaldier uit China. En deze heeft het weer doorgegeven aan een toevallige passant op de markt. Althans, dat is de hypothese. Er is nog veel onduidelijk – en dat zal het voorlopig ook wel blijven.

Professor Stephen Turner van de Monash Universiteit in Melbourne vertelt in dagblad The Guardian: “Of het nu de arme pangolin was waar het virus op sprong, dat is niet duidelijk. Het kan in iets anders ontwikkeld zijn, of verder ontwikkeld in een arme pangolin, of het sprong over op mensen en ontwikkelde zich daar verder.”

Aantal doden wereldwijd 
Vorige week oversteeg het aantal bevestigde Corona-besmettingen de 6 miljoen. Een enorm aantal. Van hen zijn tot nu toe circa 375,000 mensen overleden, volgens de cijfers die de BBC bijhoudt. Dit hoge sterftecijfer, wat wereldwijd tussen de 1 en 10 procent schommelt, maakt dat er met zoveel angst op het virus gereageerd werd.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkelen mensen doorgaans eerst een hoge koorts, gevolgd door een hardnekkige droge hoest en eventueel ademhalingsproblemen. Ook kunnen zij last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, keelpijn, diarree, een aangetast smaak- en reukvermogen, of pijn of druk op de borst. In ernstige gevallen is direct medisch ingrijpen noodzakelijk en kan men kunstmatig beademd moeten worden.

Door dit virus besloten overheden van de ene op de andere dag om hun scholen, horeca, kantoren en winkels te sluiten en evenementen te verbieden. Mensen kregen de boodschap om zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten waar mogelijk te mijden. De anderhalvemeter-samenleving werd ineens opgenomen in onze woordenboeken en toegevoegd in onze dagelijkse gesprekken. Een begrip waar we een jaar geleden nog niets van begrepen zouden hebben.

Dit geeft wel aan hoe serieus men is in het bestrijden van dit virus. De gevaren voor met name ouderen en kwetsbare doelgroepen zijn te groot om aan voorbij te gaan, met als gevolg dat de economie volledig op zijn gat gevallen is. Heel langzaam komt het nu weer op gang, maar de schade is aanzienlijk. Het virus heeft dus niet alleen mensenlevens gekost, maar ook veel banen, bedrijven, en economische welvaart.

Komt er een tweede Corona-golf?
Een veelgestelde vraag is of er nog een tweede golf kan komen. De ontwikkeling van een vaccin laat nog wel even op zich wachten, nu de eerste veelbelovende kandidaten pas net op mensen getest mogen worden. Met de zomer in aantocht lijkt de hoeveelheid ziektegevallen af te nemen, maar is dit slechts een tijdelijke trend?

In het najaar zou het virus theoretisch gezien weer de kop op kunnen steken. Als het weer kouder wordt en de hoeveelheid zonlicht afneemt, worden we vatbaarder voor ziektes. In het Financiële Dagblad werd er afgelopen week nog groot gekopt: ‘De tweede golf zal ons pas echt doen schrikken en veranderen’.

Deskundigen hebben nadrukkelijk gewaarschuwd voor de gevaren als we ons niet aan de regels houden, wat kan leiden tot een tweede golf die sneller én groter zal zijn. Viroloog Koopmans, adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie, zegt hierover: “100 procent
zekerheid heb je natuurlijk nooit. Als je kijkt naar de wetenschappelijke
verspreidingsmodellen, is het heel waarschijnlijk dat wanneer we minder rekening houden met de maatregelen, we snel een tweede golf krijgen. En misschien ook wel groter dan de eerste.”

Het is dus nog maar de vraag in hoeverre en wanneer zo’n tweede golf zal komen. Het is namelijk goed te weten dat wij hier zelf een belangrijke rol in spelen. Zodra wij laks worden en weer snel met z’n allen in de kroeg gaan zitten of naar de sportvelden gaan, is de kans groter dat het virus weer om zich heen gaat grijpen. Terwijl de kans hierop een stuk kleiner is als we ons netjes aan de voorgeschreven maatregelen houden.

Welke maatregelen kun je nemen om veilig te blijven?
Dat brengt ons bij de volgende belangrijke vraag. Welke maatregelen kunnen we nemen om veilig te blijven en besmetting én verspreiding te voorkomen? Gelukkig zijn dat er behoorlijk wat.

Houd voldoende afstand tot andere mensen. Anderhalve meter is echt genoeg om besmetting te voorkomen als iemand in je buurt hoest of niest.

Was regelmatig je handen met water en zeep voor minimaal 20 seconden. Of, als er geen water in de buurt is, kun je desinfectiemiddel gebruiken. Veel plekken bieden dit inmiddels aan, bijvoorbeeld door middel van de desinfectiepaal die door schoonmaakbedrijven als C- Maxi aangeboden worden aan hun klanten.

Hoest en nies in je elleboog of in een papieren zakdoek. Gebruik papieren zakdoeken om je neus te snuiten, en gooi deze na ieder gebruik direct weg in een afsluitbare prullenbak. Deze zullen op openbare plekken en in winkels regelmatig geleegd worden, C-Maxi doet dit bijvoorbeeld meerdere malen per dag.

Gebruik op plekken waar je moeilijk anderhalve meter afstand kan houden, zoals in het openbaar vervoer of vliegtuig, een mondkapje over de neus en mond. Deze kunnen ook door C-Maxi in grote oplages geleverd worden voor gebruik op school, kantoor, of overige plekken.

Schud geen handen en vermijd onnodig lichamelijk contact, zoals zoenen of knuffelen, met vrienden en familie buiten de eigen gezinssfeer.

Maak oppervlakken en objecten die veel aangeraakt worden regelmatig en grondig schoon. Denk hierbij aan liftknoppen, deurknoppen, aanrechtbladen, telefoons, toetsenborden, et cetera. Of huur een professioneel schoonmaakbedrijf in om deze klus te
klaren.

Zorg voor goede ventilatie in afgesloten ruimtes en desinfecteer de ruimtes regelmatig. Ook dit is iets wat een goed schoonmaakbedrijf voor je kan doen.

Veel valt of staat dus bij een goede hygiëne. Neem dit serieus, dan maak je daarmee de kans dat jij en je geliefden veilig blijven een stuk groter.